Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

22 Eylül 2013 Pazar

Pepeçura (Grape Pudding)

Scroll down for English...





Tesadüfen televizyonda gördüm pepeçurayı. Adı güzel, rengi güzel daha yemeden tadının da güzel olduğuna emin oldum J Can bu çekiyor. Pepeçura için ana malzememiz siyah kokulu üzüm. Üzümün belli bir mevsimi olduğu için yılın her ayında yapılamayacağını düşünüyor olabilirsiniz, ancak yanılıyorsunuz. Eylül ayında bollaşan bu üzümlerden mevsiminde bolca alıp, suyunu önceden hazırlarsanız canınız artık ne zaman isterse Pepeçura yapabilirsiniz.









Özellikle Doğu Karadeniz’de yapılan bu tatlı bahsettiğim güzelliklerinin yanı sıra çok da hafif bir tatlı, yağ yok, şeker az, nişasta az, yani anlayacağınız YAP BENİ diye bağırıp duruyor… Yaptım, yedim ve bayıldım… Şimdi sıra sizde…





Malzemeler :
1 kg siyah üzüm (kokulu üzüm bulursanız daha iyi olur)
6 bardak su
1 bardak toz şeker
1 çay bardağı mısır nişastası






Yapılışı:
Önce üzümleri yıkıyoruz ve saplarından ayırıyoruz. Yukarıda da belirttiğim gibi Pepeçura’nın makbulü kokulu üzümle yapılanı. Bu nedenle kokulu üzüm bulmanızı tavsiye ederim. Ben bu tatlıyı yapmak da o kadar sabırsızdım ki kokulusunu aramakla zaman kaybetmedim.






Bir tencerede üzümlerin üzerine bir bardak şekeri ve 6 bardak suyu ekleyip üzümler iyice yumuşayana kadar ve o güzel rengini verene kadar kaynatıyoruz.






Daha sonra tel süzgeç yardımı ile suyunu süzüp üzümleri de ezerek süzgeçten geçiriyoruz.










Elde etmiş olduğumuz üzüm suyunu tekrar tencereye alıyoruz.
Bir bardak üzüm suyu ile 1 çay bardağı nişastası içinde iyice erittikten sonra tencereye ekliyoruz ve sürekli karıştırarak pişiriyoruz.








Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha pişirdikten sonra Pepeçura’nızı servis tabaklarınıza alabilirsiniz.



Rengi o kadar güzel oluyor ki bu nedenle kesinlikle beyaz veya şeffaf cam kaseler tavsiye ederim.




Pepeçura’yı minik kaselerde servis edebileceğiniz gibi ayrıca büyük bir kaba tek parça olarak da koyabilirsiniz. Bu şekilde bütün olarak servis etmek isterseniz nişasta oranını %50 arttırmanızı öneririm. Bu artık kıvamını arttıracak ve keserek servis etmenize yardımcı olacaktır.






Bir başka tüyo daha jöleli pasta seven ancak hazır jölelerden hoşlanmayanlara gelsin J Pepeçurayı hazırladığınız jöleli pasta tabanının üzerine yerleştireceğiniz üzümlerin üzerine sıcakken dökebilirsiniz. Hem doğal hem de jelatinsiz sağlıklı bir pastanız olur…







I discovered Pepeçura on a TV show. The name is nice, the color is more than perfect, I was pretty sure that the taste should be magnificent as well. My appetite didn’t stop desiring Pepeçura J The main ingredient for Pepeçura is Black Grape with scent. Since we have a very specific period of the year for grapes, you may think that you cannot make this pudding during whole year, but it’s not true. You may make the grape juice in large amount ad then whenever you want to eat Pepecura you may cook it.
This dessert is coming from Eastern part of Black Sea Region. A part from all above features of it, it is also a very light dessert. No butter, less sugar, small amount of starch. Actually this recipe is calling you J I did it, I ate it and I loved it… Now it’s your turn…

Ingredients:
1kg black grape (the one with scent is preferred)
6 glass of water (1200 ml)
1 glass of sugar (200gr)
1 tea glass of corn starch (90 gr)

Preparation:
First of all wash the grapes and clear them.
Add sugar and water to you grapes and boil them together until grapes are soften and the color is red.
Drain your grapes to have grape juice and press the grapes so you have a good quality of juice.
Put you juice to the pot again. Only set aside 200 ml of juice and melt the starch in it
Add the juice with starch to the pot and cook it until it boils. After you see the bubbles, keep 10 more minutes you pot on the heat.
Then your Pepeçura is ready. You can serve Pepeçura in small glass bowls. The color will be very nice so don’t use any bowl with different color. Enjoy the color of your pudding with white or transparent bowls.


2 yorum:

  1. biz bunu kızılcıktan yapıyoruz. nasıl güzel bir rengi var!

    YanıtlaSil
  2. Olá,
    que lindo esse doce, já anotei para fazer.
    Adorei seu blog.
    Tenha um ótimo dia.
    Anajá Schmitz.

    YanıtlaSil