Haftalar
sonra bugün mutfağa girmeyi başarabildim. Tadını çok sevdiğim ancak daha önce
hiç yapmadığım Anzac Kurabiyelerini denedim. Bu tarifi yapmamın özel bir nedeni
var. Tarifin içinde Golden Syrup denen bir malzeme var. Bu şurubu Türkiye’de
kolay bulamıyoruz. Bir ay önce Avutralya’dan çok sevdiğim bir müşterim
Türkiye’ye gelirken bize Golden Syrup getirdi. Sebebi tabii ki benim blogum
değil J,
Türkiye’ye gelecek olan büyük bir gruba Anzac Kurabiyesi yaptırmak
istememiz. Ama artan şuruba Beg’s Kitchen’da sizlerle paylaşabilmek için el
koydum J Teşekkürler Anne Blucher...
Tarife
geçmeden önce bu kurabiyenin geçmişinden biraz bahsetmek istiyorum. Öncelikle
isminden de anlayacağınız gibi (ANZAC – Australian and New Zealand Army Corps)
Avustralya’ya özgü bir tarif. 1. Dünya Savaşı sırasında Gelibolu’da savaşan
Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlere aileleri pişirip yanlarında göndermiş.
Bu kurabiyelerin en önemli özelliği çok uzun süre bozulmadan dayanabilmesi.
Savaş dönemi için ideal bir tercih olduğunu söyleyebiliriz. Uzun süre
dayanmasının en önemli sebebi yumurtasız olarak yapılması. Savaş sırasında
Anzac askerleri bu kurabiyeleri yoğun olarak tüketmiş. Yüz binlerce kişinin
ölümü ile sonlanan bu savaş sonrası bu kurabiyeler (aynı gelincik çiçekleri
gibi) bir dönemin sembolü olmuş vaziyette. Anzac Kurabiyesi diye anılmasının
sebebi budur. Yine bildiğiniz gibi Gelibolu’da hayatını kaybeden Anzac
askerlerini anmak üzere her sene 25 Nisan’a “Şafak Töreni” düzenleniyor. Bütün
gece şafak vaktinin beklenmesi ve sonrasında sırasıyla yapılan törenlerle son
bulan günde Gelibolu’da hayatını kaybeden askerler anılıyor. Bu özel günün bir
parçası olan Anzak kurabiyelerinin tarifine birazdan kavuşacaksınız.
Diğer
kurabiye tariflerine göre içeriğindeki malzemeler nedeniyle biraz farklı. Çok
beğeneceğinizi düşündüğüm bu kolay tarifi kesinlikle denemenizi öneririm.
Golden Syrup
: Şeker kamışından elde edilen bal tadına yakın daha akışkan bir şurup.
Türkiye’de çok kolay bulunan bir ürün değil, yerine pekmez veya bal
kullanılabilir. Pekmez daha yakın bir tat verecektir. Bu tüyo Avustralyalı
biriden geldiği için güvenilirdir J
1 kupa yulaf
ezmesi
1 kupa un
½ kupa
Hindistan cevizi rendesi
1 kupa şeker
125 gr
tereyağı
Bir çay
kaşığı karbonat
2 çorba
kaşığı Golden Syrup
2 çorba
kaşığı kaynamış su
Hazırlanışı
Ufak bir
tencerede tereyağınızı ve 2 kaşık Golden Syrup’u iyice eritin.
Ayrı bir
yerde kaynamış su içinde karbonatı eritin ve tereyağı, şurup karışımına
ekleyin.
Karbonatı
tereyağına eklediğinizde sıvı karışımınızı kabardığını göreceksiniz.
Karıştırmış
olduğunuz katı malzemelere sıvı karışımını da ekleyip bir kaşık yardımıyla veya
elinizle iyice karıştırın.
Diğer
kurabiye hamurlarında olduğu gibi bir kıvam elde etmeyeceksiniz. Hamurunuz
sanki hiç toparlamayacakmış gibi görüyor olacak, ama korkmayın sorun yok J zaten böyle olması gerekiyor.
Ceviz
büyüklüğünde yuvarlak toplar oluşturun ve 3-4 cm mesafelerle tepsinize dizin. Bu
arada fırını ısıtmaya başlayabilirsiz.
Hazırlamış
olduğumuz hamurları mesafeli bir şekilde koyduktan sonra bir çatal yardımıyla
kurabiyeleri ezeceğiz. Şekillerinin çok düzgün olmamasını hiç dert etmeyi, bu
kurabiyein özelliği bu.
Bastırmış
olduğuz kurabiyeleri 10-15 dakika boyunca 180 derecede pişireceksiniz.
Belirtilen süreden ziyade kurabiyelerin fırında çıkmasın aldıkları renk karar
verecek. Kurabiyeleriniz hafif kararıp altı rengini aldığında fırınınızı
kapatıp, içinde biraz daha bekletebilirsiniz.
Kurabiyeler
soğumaya bırakıldıktan sonra servise hazır olacak. Soğuduğunda kurabiyeleriniz
sertleşecek ve tadı çok lezzetli bir hal alacak. Çok uzun süre bu kurabiyeleri
saklayabilirsiniz, zaman geçtikçe kurabiyeler yumuşayacaktır.
Beğeneceğinize
emin, en kısa zamanda denemenizi tavsiye ederim.
Finally today, after several weeks, I had chance to
enjoy my kitchen. Today’s product is Anzac Cookies (Biscuits). I knew the taste
but I never tried cooking this. I have a special reason to cook those cookies.
One of the ingredients of the recipe is something that we cannot find easily in
Turkey “Golden Syrup”. A month ago one of my clients brought this syrup from
Australia. Actually it was not especially for my blog, she brought it for a large Australian Group. We prepared Anzac Cookies
for them in İzmir. But I took the
opportunity to cook them in my kitchen as well to be able share on Beg’s Kitchen.
Thank to Anne Blucher for making this happen.
Before the recipe, I want to mention about the story
of Anzac Cookies. As you may understand from its name (ANZAC – Australian and
New Zealand Army Corps) the recipe is originated from Australia. The families
sent those cookies to the soldiers who fought at Gallipoli during 1st World
War. The most important thing about these cookies is the fact that they last very
long time without changing the taste. So Anzac Cookies are really the most
ideal thing to cook during the war.
They last really long because it does not contain egg
in it. During the war, Anzacs consumed quite a lot of these cookies. As you all
know this battle ended with over 100 thousands of death, and since then the
cookies became the symbol of this period (like the poppies). That’s why we call
them Anzac Cookies (Biscuits). Every year at dawn time on 25th of April, there
is this memorial ceremony “Dawn Service” that takes place in Gallipoli. Many
Australians come to Gallipoli in respect of the memories of the Soldiers who
lost their lives there.
You will be receiving the recipe of these cookies very
soon for the memory of all who lost their lives at Gallipoli.
This recipe is a little bit different that the other
cookie recipes. I highly suggest you to give a change to these cookies.
Golden Syrup: This syrup is made of sugar cane.
Unfortunately in Turkey it is not that common. This is something between honey
and molasses. If you cannot find the syrup, you may simply cook it with
molasses. This hint is given by an Australian, so you may trust that J
Ingredients:
A cup of rolled oats
A cup of flour
½ cup of coconut
A cup of sugar
125 gr butter
1 teaspoon of baking soda
2 table spoon of boiling water
2 table spoon of Golden Syrup
Preparation:
Mix all solids in a cup
In a saucepan, melt the butter with 2 teaspoons of
Golden Syrup. Stir the baking soda with hot water and add to the butter &
syrup mixture. With the baking soda you will see bubbles coming up.
Now it is time to mix solids and liquids. Mix all ingredients
together.
The consistency of your mixture will be different than
the other cookie recipes as if they will never come together. But don’t worry,
this is how it is. Roll the mixture of balls (walnut sized) and place them in
your tray with 3-4cm distances. Meanwhile you can start heating your oven.
After you roll the entire mixture, press on top of the
balls with a fork. The shapes will not be perfect, but this is what makes these
cookies so cute.
Bake them for 10-15 minutes until they are Golden Brown
at 180 Degrees ( C ).
When they are cool, your cookies will be ready for the
service. They will be hard after they got cook. You may keep them very long
time, and they will be softer in time.
I am pretty sure that you are going to love it…. Enjoy….
Bu kurabiyeleri muhakkak yapıp tadacağım. Blogun çok güzel, lütfen yazmayı ihmal etme:)
YanıtlaSilBu tarifi denedim müthiş oldu:) ellerine sağlık çok teşekkür ederim.
YanıtlaSil