Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Ekim 2012 Pazar

Gajar - Havuç Helvası (Carrot Halwa)


Scroll Down for English

Bugün ki tarif çok geç tanıştığım ve çok beğendiğim Hint mutfağından. Hint Mutfağı bize biraz uzak bir mutfak, çok farklı ve çok baharat kullanıyorlar, ancak denemiş olduğum her şey çok lezzetliydi. İr çok baharatı burada bulamadığımız için tam anlamayla Hint yemeklerini yapmak çok kolay değil.  Bu edenle ben, hem tadını çok sevdiğim hem de tüm malzemelerine ulaşabildiğim Havuç Helvasını yani Gajar’ı yapmaya karar verdim. Yapılış şeklini Hintli bir müşterimden öğrendim, kendisi aslen Şef olup, şu an başka bir işle uğraşmakta. Tarifte oranları şaşırmak için  de tabiî ki çeşitli tarifleri kontrol ettim. He zamanki gibi bana sonucunun en güzel olacağı hissini veren bir tarifi seçtim.






Yine malzemelerle başlayıp sonra yapılışı ile devam ediyorum. Bu sağlıklı tatlıyı denemenizi kesinlikle öneririm.



Malzemeler:
3 kaşık tereyağ
1kg havuç (rendelendmiş)
1 Litre süt
250 gr toz şeker
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 çay kaşığı kakule
Az safran
Kaju
Badem (süslemek için)








Hazırlanışı:





2 kaşık tereyağını eritip havuçları 4 dakika kadar kavurun.










Sonra sütü ilave edip, kısık ateşte yarım saat kadar, havuçlar tüm sıvıyı çekene kadar pişirin. Aradı karıştırmayı unutmayın, havuçlarınızın dibi tutabilir. 










Sütünü çeken havucumuza şekerimizi ve bir çay kaşığı kakuleyi ekliyoruz ve şeker tamamen eriyene kadar, arada ir karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.









 


Şekeri ekledikten sonra diğer bir tavada kuş üzümlerini kalan ir kaşık tereyağımızla kavuruyoruz. Kuş üzümleri şişince havuçlarımıza ekleyip, şimdi de aynı yağda kajularımızı altın rengi alana kadar kavuruyoruz.









Kuşüzümü ve kaju ile birlikte diğer 1 çay kaşığı kakuleyi ve biraz safranı ekleyip, 5-6 dakika daha pişiriyoruz.


Ocaktan aldığımızda sıcak, oda sıcaklığında veya soğutup servis edebiliriz.  Yoğun bir kıvamı olduğu için ufak bir kaseyi kalıp olarak kullanıp düz pasta tabağında da servis edilebilir.
Tadı yoğun olduğu için servis sırasında yanına vanilyalı dondurma da ekleyebilirsiniz.

 
 





This is a recipe from Indian Kitchen that I met pretty late. Indian Kitchen has a distance to Turkish Kitchen with many different spices and MANY spices J But I liked it a lot. Everything that I tasted was perfect. Since they are using very specific spices it is not easy to cook Indian food in Turkey. That’s why I decided to share with you Gajar (Carrot Halwa) which has in it spices that we can find in Turkey. I learned the way of cooking Gajar from an Indian client who is originally a Chef but now doing a different thing as a profession.
In order not to make any mistake on the proportion of the ingredients, I checked several other recipes as well, and of course I picked the one which seems to be the best.
As usual here are the ingredients and then the recipe. Bon appetit..


Ingredients:
3 Table spoon of Butter
1 kg Carrot (Grated)
1 Liter of Milk
250 gr (1 cup) Sugar
2 table spoons of raisins
2 table spoon of powder cardamom
A little Saffron
Cashews
Almond (for decoration)


Preparation:

Malt 2 table spoon of butter and stir carrots and cook for 4 minutes.
Add the milk and stir occasionally so that the carrots will not stick to the pan. Cook until all liquid is gone approximately for 30-35 minutes on a medium low heat.

Then you can add sugar and 1 tea spoon of cardamom. Cook until sugar melts.

While cooking the carrots with sugar, in a different pan, you put 1 table spoon of butter and raisons, when they puff up you can ser aside and cook the cashews until golden Brown.

Now it is time to add raisins and cashews as well as the remaining cardamom and a little bit of saffron. Cook for 5-6 minutes more and then your halwa will be ready to serve.

You serve Gajar hot, at room temperature or cold. Carrot halwa is a thick dessert so you may also use a small bowl to shape it and serve on a flat dessert plate.

Add some almond on it while serving. You may also serve Gajar with vanilla ice cream. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder