Scroll Down for English...
Yukarıdaki resimden de
göreceğiniz gibi “ye beni” diye bağıran bir tatlı. Bu tarifi annem bir
arkadaşından öğrendi. Her ne kadar ben hazır puding ve malzeme kullanmayı
sevmesem de, fikir o kadar güzel geldi ki bana, mutlaka yapmalı ve
paylaşmalıyım diye düşündüm. Her ne kadar markette hazır ürünlerin için katkı
maddesi vs olsa da arada bir kaçamak yapmaktan zarar gelmez diye düşünüyorum.
Bu tarife sloganım da var; “Eti “puf” yapar da ben yapamaz mıyım?”
Bildiğiniz gibi puf’un ana maddesi marshmallow, içindeki o yumuşacık kıvamı bu
sağlıyor. Türkçeleştirmemiz gerekirse süngerimsi şekerleme diyebiliriz.
Yapacağımız tarif bu süngerimsi hissi fazlasıyla bize verecek ve yerken bir o
kadar da hafif olduğunu hissettirecek. Kalorisini sormayın, bu güzel görüntüyü tadarken,
en son düşünülebilecek şey kalorisi...
Malzemeler:
KEK
2 yumurta
1 bardak şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
KREMA
1 paket Crème Olé
(Dr. Oetker)
1 paket kremşanti
3 bardak soğuk süt
Yapılışı:
Kekimiz soğurken kremamızı hazırlayabiliriz. Bir
paket Crème Olé ve kremşantiyi ir karıştırma kabına koyup karıştırın. Üzerine 3
bardak süt ekleyim 5-7 dakika kadar mikser ile çırpın. Kremanız koyu ir kıvamda
olmalı bu nedenle kıvamı bulana kadar çırpmanızı tavsiye ederim.
Kekimiz tamamen soğuduktan sonra bir bardak yardımı ile daireler keseceğiz. Normal 200ml ‘lik su bardağı kullandığımızda bu
tariften yaklaşık 20 daire çıkıyor. Arada kalan parçaları sakın atmayın,
onlarla biraz sonra pufumuzu süsleyeceğiz.
Her bir dairenin üzerine solu bir kaşık krema
koyup üserine güzelce düzeltin. Tüm kekelerin üzerine krema koyduktan sonra,
kalan kek parçalarını rondo yardımı ile toz haline getirin.
Yapıldığı anda da çok lezzetli ancak birkaç saat buzdolabında
bekletirseniz, daha güzel bir tat alacak.
Umarım hem yaparken hem de yerken eğlenirsiniz.
Afiyet Olsun…
As you may see from the picture above, this
dessert crying out “EAT ME”. This is a recipe that my mother learned from one
of her friends. Although I am not keen on making recipes ased on instant
products, the idea was so good that I couldn’t stop myself trying it. As we all
know instant products has additives, but I think it is okay to use them once in
a while.
I have a motto for this recipe; “Eti can
make “Puf” , couldn’t I”. Eti is a very well-known brand of cookies, chocolates,
snacks; and it has a legendary product Eti Puf (see photo on the side) which is very alike to our
recipe of today. It is a kind of snack with biscuit at the bottom, marshmallow
and chocolate pieces on the top.
You will feel how light it is while eating,
but please don’t ask me the calorie amount. This is the last thing that you think
while eating.
CAKE
2 eggs
1 glass of sugar (200 gr)
1 tea glass of sunflower oil (80 ml)
1 glass of Milk (200 ml)
1 glass of Flour (140 gr)
3 tale spoon of cacao
1 packet of baking powder
1 packet of vanilla powder
MARSHMALLOW
1 packet of Crème Olé (Dr. Oetker)
1 packet of instant Chantilly cream
3 glass of cold milk
Preparation:
First eat eggs, sugar, oil and milk then add flour, baking powder,
vanilla powder and cacao and beat couple of minutes more.
You can pour your mixture to a large baking tray after placing the
greaseproof paper. Your cake will be a
very thin layer, so spread the mixture with a help of spatula.
Bake the bake at 180 degrees Celsius at Turbo for 15 minutes. A toothpick inserted in the center should come
out clean. Leave the cupcakes to cool
completely
During the cooling, we can make our marshmallow. Put Crème Olé and
chantilly cream and mix the solids. Then add 3 glass of cold milk and beat
approximately 5-7 minutes. The consistency will be intense so beat until then.
When the cake cooled down, we will cut rounds with a help of glass.
With regular glass of 200 ml we have approximately 20 pieces. Don’t throw away
the remaining cakes, we will use them to decorate our dessert.
We will put 1 table spoon of cream to each piece make shape them
properly. After we finish adding cream on top of cakes, we can place them to a
serving plate.
You can use a mincing machine to make your remaining cakes sandy.
Add sandy cakes on top of marshmallows.
You can serve immediate or keep your dessert in refrigerator for 1-2
hours which make it more delicious.
I hope you enjoy while making and eating it as I did.
Bon Appetit…
Ellerinize sağlık,lezzetli bir kek olmuş..
YanıtlaSil