Her şey Hilton Garden
Inn’in yaptığı makarna atölyesiyle başladı. Hem makarna yapmayı öğendik hem de
çok güzel bir cumartesi sabahı geçirdik. Şirket ekibi olarak katıldığımız bu
atölye’de önce makarna hamurumuzu hazırladık, makarna hamurumuz dinlenirken,
otelin Baş Aşçısı Önder Özdemir bize risotto yapımını öğretti, risotto bazını
hazırladıktan sonra çeşitli risottolar yaptı, biz de tadına baktık.
Risotto tadımı sonrası
dinlenmiş olan hamurlarımızı makine yardımıyla hem açtık hem de kestik. İşin
maharet kısmı meğer makinedeymiş. J Her eve lazım dedim kendi kendime.
Makarna yapma fikri işte böylece aklıma girdi. Ben de karşıma çıkan ilk
fırsatta bir makarna açma makinesi aldım.
Sonucunu aşağıdaki
tarifte bulabilirsiniz, hazır makarnalara artık son. Hiç de korktuğum kadar zor olmadı, tadı hem çok
güzel hem de doğal, evdeki malzemelerden bir de uygun bir sosla süslerseniz,
tadına doyum olmuyor.
Aşağıda benim evde
yaptığım tarif sonrasından hem bu atölyeden resimleri hem de şefin bize verdiği
tam tarifi bulabilirsiniz. Ben kendi tarifimi ölçüleri indirgeyerek yaptım.
Malzemeler:
3 yumurta
400gr un
1 tatlı kaşığı tuz
½ çay bardağı zeytinyağı
Açarken yapışmaması için irmik
Yapılışı:
Unu ve tuzu bir kaseye koyup ortasını hafifçe açtıktan sonra 3 yumurtayı kırın.
Sert kıvamlı bir hamur olacak, bir müddet
yoğurmanız gerek, hamur sert olacağı için bilekleriniz biraz yorulabilir.
Sonrasında yaklaşık bir saat hamuru dinlendirmeniz
gerek. Hamur kendini çekince daha kolay ve güzel açabilirsiniz.
Dinlenmiş hamurunuzu 4 eşit parçaya ayırıp, her
bir parçayı açmadan önce biraz yassılaştırın.
Bu arada hamur açma makinenizi
sabitleyebileceğiniz bir masaya kurmanızı öneririm, hamur açılırken makinenin
sabit olması önemli.
Makinenin rulosundan unla karıştırılmış irmik dökmeniz hamurun açma silindirlerine yapışmasını önler. Açma işlemi sırasında bunu birkaç kez daha yapmanız gerekecek.
Makine de 1’den 9!a kadar kademeler var. Açmaya
başladığınızda her açıştı birer kademe arttırarak ilerleyeceksiniz. 9’a
gelmeden 7 veya 8’de de hamurunuz yeterli inceliğe gelmiş olabilir, o yüzden 9’a
kadar ilerlemek konusunda ısrarcı olmanıza gerek yok.
İncelmiş olan hamurunu artık kesebiliriz. Benim
makinemde 2 tip kesme şekli var biri fettuccine diğeri spagetti. Ben bu sefer
fettuccine’yi denedim. Fettuccine makarnanın ince şeritler halinde olanı.
Artık makarnamız hazır. İster hemen pişirebiliriz
ki ideali bu, ister fırınlayıp, kurutup daha uzun süre saklayabiliriz. Makarna
taze olduğu için kaynayan suya attıktan 5 dakika sonra hemen çıkarabiliriz.
Bu güzel makarna mutlaka bir sosla
taçlandırılmalı. Ben evde olan malzemelerden faydalandım, kremalı sebzeli bir fettuccine
hazırladım.
Kabak, kırmızı biber, yeşil biberi jülyen
doğrayıp, yağ da biraz kavurduktan sonra üzerine bir paket krema ekleyin. Krema
kaynamaya başlarken, diğer tarafta süzdüğünüz makarnayı ekleyebilirsiniz.
Artık makarnanız servise hazır. İtalyanların
uzmanlık olanı olan bu makarnayı servis ederken parmesan peynir de
ekleyebilirsiniz.
Umarım denersiniz, ben hem yaparken hem de yerken
çok eğlendim.
Makarna yapma isteğimi uyandırdığı için Hilton
Garden Inn’e teşekkürler.
Everything started with the Pasta Workshop
that Hilton Garden Inn arranged. At the same time we learned how to make pasta
and we had a wonderful Saturday morning. I participated this workshop first
with my colleagues. First we prepared our dough and then the Executive Chef of
the hotel, Mr Önder Özdemir showed us who to cook risotto. After preparing risotto base, he
prepared 3 different kinds of risotto and we enjoyed tasting them.
After risotto degustation, we opened our
pasta dough and made fettuccine cuts with a help of a machine. That was the
time I realized that the most important job was the machine’s. J I thought thi machine is a must at each home. And this is how I
decided to make homemade pasta. And at first convenience I bought a machine and
end up making my own pasta.
You may find the outcome in below recipe,
this is the end fort he instant pastas. J The
taste is delicious and it is natural. You can combine your pasta with a sauce
that you can create with what you have available at home.
I will be sharing below the exact recipe
that the Executive Chef shared with us during the workshop. I reduced it since
I only wanted to cook for two.
Ingredients:
3 eggs
400 gr flour
1 tea spoon of salt
½ espresso cup of olive oil
And semolina to open the dough
Preparation:
Put flour and salt in a mixing bowl, make a hole in the middle and
add eggs.
You mix well all, the dough will be tough, it is wrist tiring
process.
After you prepare the dough, set aside for 1 hour, so that the
consistency gets better.
You make 4 equal cuts of your dough and make them a little bit flat
before you start using the machine.
You need to fix your machine, because during the opening process you
will need it to be stable.
You pour semolina to the rolls which helps the dough not to stick on
them. And you need to repeat this till
the entire dough is opened and cut.
There are 9 grades on the machine. Each time you open the dough you
increase the grade which helps you to make the dough thinner. You don’t
necessarily open till grade 9, your dough might be ready at 7th or 8th grade.
When the dough is thin enough, you may cut it. In my machine there
are 2 cut types; fettuccine and spaghetti. I preferred fettuccine cut. You can
make 15-20 cm each cut.
And sprinkle some semolina on the pasta that you can in order them
not to stick each other.
Now our pasta is ready to cook. You can cook immediately or bake
them a little in an oven to cook in long term. If you cook it fresh, it is
enough to cook for 5 minutes. Add the pasta to boiling water and filter it
after 5 minutes.
While you are waiting the water to boil, you can prepare a nice sauce.
I used the ingredients that I have at home. Cream, zucchini, red and green bell
pepper.
Sauté julienne cut peppers and zucchini in a pan. When the
vegetables are soft enough add cream (200ml). As soon as it starts boiling you
can add your pasta. Sprinkle some parmesan while serving.
I hope you like it and thank you very much to Hilton garden Inn for
their nice work shop.
You can see below the full recipe of the chef and workshop photos.
Şefin tam tarifi (Full recipe of the Chef)
1 kg un (1 kg flour)
8 adet yumurta (8 eggs)
4 adet yumurta sarısı (4 egg yellows)
10 gr tuz (10 gr salt)
25 gr zeytinyağı (25 gr olive oil)
Makarna yapım atölyesinden resimler (Photos from the workshop):
You can see below the full recipe of the chef and workshop photos.
Şefin tam tarifi (Full recipe of the Chef)
1 kg un (1 kg flour)
8 adet yumurta (8 eggs)
4 adet yumurta sarısı (4 egg yellows)
10 gr tuz (10 gr salt)
25 gr zeytinyağı (25 gr olive oil)
Makarna yapım atölyesinden resimler (Photos from the workshop):
Herşey böyle başladı Everything started like this |
Hamur yoğurmaktan yorulunca risotto tadımı yaptık We made risotto degustation after being so tired of dough making |
Bir önceki atölyeden karma turizmci ekibi This photo is from a previous workshop, mixed travel agents team |
Göründüğü kadar kolay değil Not as easy as it seems |
Beg's Kitchen Hilton garden Inn mutfağında Beg's Kitchen in Hilton Garden Inn's kitchen :) |
Şirketimizin her şeyi Mehmet Bey ve Hilton garden Inn'den Selçuk Bey |
Incentive Ekibi Incentive Team |
Genel Müdürümüz iş başında Our General Manager in charge |
Off süper,ellerinize sağlık ,her şeyi yapıyorum ama makarnayı hiç denemeim.İmrendim desem!!!
YanıtlaSilMutlaka deneyin, her şeyden önce, hatta tadından bile, yapması çok zevkli :) tavsiye ederim...
Silannemle ben de her yaz yapıyoruz. öyle lezzetli oluyor ki ..
YanıtlaSilellerine sağlık!