Bütün bu pasta, kurabiye tariflerinden sonra diyorum ki sıcacık bir çorba içelim. “Oğmac” yapalım. Yöresel bir tarif, anneannemin ellerinden süper oluyor. Sadece o değil tabi istekle yapılan her elden süper olur. Yöre kavramını biraz daha açayım, Trakya bölgesinden gelen bir tarif, en sık göçmenler yapıyor. Sütlü bir çorba, süt deyince bir çok kişiye tuhaf gelebilir, ama bir şans vermenizde kesinlikle fayda var J
Malzemeler:
Hamuru
için; 1 Yumurta, aldığı kadar un
Çorba
için;
5
bardak Tavuk suyu4 bardak süt
Tuz, karabiber
Ev kekiği
Yapılışı
İlk önce oğmaçlarımızı yapacağız.
Bir yumurtanın üzerine biraz tuz ve karabiber ekliyoruz.
Yumurtayı elimizle karıştırdıktan sonra üzerine bir bardağa yakın un ekleyeceğiz ve bütün bir hamur kıvamına getirmeden minik parçalar yapacağız. Hamuru çok sıkmayın, oluşan minik hamurlarınızın kabarık olmasında fayda var. Bu işleme ufalamak diyebiliriz. Hamurlarımızı hazırlayınca çorbamızın yapımına geçebiliriz.
Tavuk suyunu
kaynatın (tavuğu ve soğanı içinden pişince çıkaracaksınız, isteğe bağlı olarak, minik
parçalar çorbaya katılabilir, çok da güzel olur). Kaynadıktan sonra biraz tuz
ekleyin. İçine hazırladığınız oğmaçları atın.
Oğmaçlar çok çabuk pişecektir, üste çıkmaya
başladıklarında sütümüzü ekleme zamanı gelmiştir.4 bardak kadar sütü kaynayan çorbamıza ekliyoruz.
Sütü ekledikten sonra çorbanızı kaynatmayın, süt kesilebilir. Kenarları kabarmaya
başlayınca ateşten alabilirisiniz.
After all these
cookie and cake recipes, let’s have a warm soup. Let’s cook “Ogmac”. This is a regional
recipe; It is delicious when it is made by my grandmother. Of course she is not
the only one who can cook it that delicious, when someone cooks it with love
and sympathy, it will be delicious for sure. I guess I need to zoom the word “regional”.
This soup is coming from Thrace, mostly cooked by the families who came from
that region. It contains milk. When I say milk, some of you might think that is
not your type, but I bet it is worth giving a chanceJ.
Ingredients:
For the pasta; 1 egg and
flour as it takes, some salt & black pepper
For soup;
5 glass of chicken broth4 glass of milk
Salt & black pepper
Home planted thyme
Preparation:
First we will make our pasta.
On top of
the egg sprinkle some salt and black pepper.
Mix it by hand, and add some flour (approximately 1
glass). You will not make 1 big dough but we will make small pieces of dough.
Don’t squeeze your dough too much. They all need to be puffy. We can call this
process crumbling.
After we have our dough done, we will start preparing
the soup.
I prefer to make our own broth by boiling a chicken
breast. To boil, you can put one small onion in whole shape (peeled). When chicken
is cooked you can take them out (chicken and
onion). You can also put some small pieces of chicken in your soup. It
depends on how you like. Add some salt as well.
You will add your pasta to boiling broth. They will be
cooked very soon. When your pasta comes to surface, it is the time to add milk.
After you add the milk, do not boil it. When you see bubbles at the sides, you
take it away from the heat.
Finally you add home planted thyme, and then your soup
is ready to serve.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder