Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

1 Nisan 2012 Pazar

Vişneli Yaprak Sarma (Rice Stuffed Vine Leaves with Sour Cherry)


Yarın anneme misafir geliyormuş. Ne yapalım diye düşünürken Beg’s Kitchen’a da ekleme fırsatını değerlendirmek için Vişneli Yaprak Sarma yapmaya karar verdim. Daha önce denedim, ne kadar güzel olduğunu bildiğim için son derece risksiz bir karar oldu. Yapması biraz uzun sürse de sonucu tüm emeğe değdiği için pişman değilim J
Vişneli Yaprak Sarma, Osmanlı saray mutfağının bir yemeği. Bu tarifi Osmanlı Saray Mutfağı üzerine servis veren bir restorandan aldım. Ama annemin Zeytinyağlı Yaprak sarma tarifi ile harmanladığım için tarifini vermekte bir sakınca görmüyorum.

Yukarıda bahsetmiş olduğum restorandan bir başka yayında daha detaylı bahsedeceğim, bence herkesin en az bir kere gidip lezzetini keşfetmesi gereken bir yer…
Tarifimize gelince, her zamanki gibi önce malzemelerle başlıyorum;

Malzemeler:

750 gr asma yaprağı
7 orta boy kuru soğan
3 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
¾ bardak vişne suyu
1 bardak su
½  bardak zeytinyağı
1 yemek kaşığı Nar ekşisi
1 çorba kaşığı tarçın
3 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı yenibahar
3 çay kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı kuru nane
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı kuş üzümü
¼ demet taze nane
¼ demet dereotu
¼ demet maydanoz
½ kg çekirdekleri çıkarılmış vişne

Yapılışı

Öncelikle yapraklarınızı haşlayıp süsmeniz gerekiyor.





Minik küpler halinde doğramış olduğumuz soğanları tuz ile birlikte biraz sıvı yağda kavuracağız. Soğanlar yumuşadıktan sonra dolmalık fıstıkları da ekleyip bir müddet daha kavuracağız.









Soğanlar iyice yumuşadıktan sonra yıkamış olduğumuz 3 bardak pirinci ekleyip, 10 dakika kadar kavuracağız. Sonrasında vişne suyunu ve suyu ekleyeceğiz. Bir müddet tencerenin kapağı kapalı pişirdikten sonra, ateşten alıp demlenmesi için 10 dakika kadar bekleyeceğiz.















Demlenmiş pirincimize diğer bütün malzemeyi (tarçın, yenibahar, karabiber, kuru nane, yeşil nane, dereotu, maydanoz, şeker, kuş üzümü, nar ekşisi) ekleyip karıştıracağız. Karışımı hazırladıktan sonra, tadına mutlaka bakın ve eksik olduğunu düşündüğünüz baharattan biraz daha ekleyin. Tarçının bol kullanılması lezzeti arttırıyor,  tarçın tadını hissetmenizi öneririm.

En son olarak harcımıza ½ bardak zeytinyağı ekleyeceğiz. Harcımız artık yapraklarını bekliyor J









Önceden haşlayıp, süzmüş olduğumuz yaprakları sararken her bir yaprağa bir adet vişne ekleyeceğiz. Mevsim nedeni ile donmuş vişne kullandım ben.











Yaprakları sararken aynı boy sarmaya dikkat etmeniz önemli. Servis yaparken görsel olarak güzel görünmesi buna bağlı.













Sardığımız yaprakları tencereye resimde gördüğünüz gibi dizmenizi öneririm. Piştikten sonra çıkarması çok kolay oluyor. Tencereye dizmeden önce, en alta birkaç asma yaprağı dizmeniz, sarmalarınızın pişerken tencereye yapışmasını önleyecektir.






Sarmaların üzerine de birkaç asma yaprağı koyacağız. Ayrıca bir de 1 limonu dilimleyip, sarmalarımızın üzerine  koyarsanız, pişerken lezzetini verecektir.

Geldik son aşamaya, tencerenize sarmaların kenarından görünecek kadar su ekleyeceğiz ve kısık ateşte 30 dakika pişireceğiz. Sarmalarınınız üzerine porselen bir tabak kapatırsanız, dağılmalarını önleyecektir. Pişerken gözlemlemenizde fayda var, suyu tamamen bitiğinde sarmalarınız da pişmiş olacak.

Servisten bir gün önce pişirirseniz, tüm zeytinyağlılarda olduğu gibi tadı daha çok yerine gelecektir. Servis için tabağınıza birkaç vişne ile süsleme yapabilirsiniz.


Şimdiden ağzınız sulandı değil mi? O zaman hemen denemenizi öneririm… Lezzeti bol olsun J


 

Tomorrow, my mother will have guests coming over. While thinking what to serve for her guests, I took opportunity to add a very nice recipe to Beg’s Kitchen by deciding to cook Stuffed Vine Leaves with Sour Cherry. I cooked this one previously, and I know how delicious it is, so there is no risk. Although it takes quite some time to cook it, the outcome is worth this effort, I don’t regret J


This recipe is coming from Ottoman Palace Cuisine. I found it from a very nice restaurant specialized on the Ottoman Palace Cuisine. With a combination of their and my mother’s recipe I can write the exact recipe that I cooked without hesitation.


I will mention about this special restaurant in one of my upcoming publication. It is a restaurant that everyone needs to discover and experience its taste at least once in a life time.


As per our recipe; I am starting first with ingredients;


Ingredients;


750 gr vine Leaves
7 medium size onions
3 glass of rice
3 table spoon of pine nuts
¾ glass of sour cherry juice
1 table spoon of pomegranate sauce
½ glass of olive oil
1 glass of water
1 table spoon of cinnamon
1 table spoon of black pepper
3 tea spoon of allspice
3 tea spoon of sugar
2 table spoon of dried mint
2 table spoon of raisons
2 dessert spoon of salt
Fresh mint
Fresh dill
Fresh parsley
½ kg of sour cherry without seeds



Preparation:


First we boil and strain vine leaves.
We will first cut the onion in small cubes and put some oil and salt on the heat. Then we will add pine nuts.  


When the onions become soft enough we will add 3 glasses of rice.  Cook it for 10 more minutes without adding any liquid. Then we add sour cherry juice and water. We leave it for 5-10 minutes and take away the casserole from the heat. You need to wait 10 more minutes before adding other ingredients.
Now we will add all other ingredients to the rice and mix it.


After mixing all ingredients, you need to taste and add any spice which is missing. You should feel the taste of cinnamon when you taste. The final ingredient will be olive oil. Now our mixture is waiting the vine leaves J

We will roll the vine leaves with the rice mixture, and in each roll we will add 1 sour cherry. Due to the season, I used frozen sour cherry.








Pay attention to the size of rolls, they need to me more or less at the same size. This is really important for your service.




I suggest you to put your vine leaves as seen on the photo. This helps them to cook pretty well. At the bottoms of your casserole first put some vine leaves, and place your rolls on it. This will avoid your rice stuffed vine leaves to stick to casserole.


Again we will put some more vine leaves after we rolled all of them. And also it is better to slice 1 lemon and place it on the top. The taste will be better.
The last addition is the water. You put water till you see it at the side. In order your vines leaves remain as they are place porcelain plate upside down and cook for 30 minutes. It is always better when you observe during the cooking process. When there is no water left, they will be ready take away from the heat.


It will be more delicious if you cook it one day prior to service time. You can put some sour cherry on your service plate. You should serve it cold.

 
You are already willing to eat it, right? I would suggest you to try immediately… Bon appetit.

3 yorum:

  1. Blogun hoşuma gitti benimkine de beklerim :) http://www.thefashioncranky.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. merhaba, sizden çok önemli bir ricam olacak. 0533 931 57 60 dan bana ulaşabilirmisiniz. Çok acil bir tarif için rahatsız ediyorum. Ve çok önemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardimci olmayi cok isterim, burdan da sorabilirsiniz...

      Sil