Yarın anneme misafir geliyormuş. Ne yapalım diye
düşünürken Beg’s Kitchen’a da ekleme fırsatını değerlendirmek için Vişneli
Yaprak Sarma yapmaya karar verdim. Daha önce denedim, ne kadar güzel olduğunu
bildiğim için son derece risksiz bir karar oldu. Yapması biraz uzun sürse de
sonucu tüm emeğe değdiği için pişman değilim J
Vişneli Yaprak Sarma, Osmanlı saray mutfağının bir
yemeği. Bu tarifi Osmanlı Saray Mutfağı üzerine servis veren bir restorandan
aldım. Ama annemin Zeytinyağlı Yaprak sarma tarifi ile harmanladığım için
tarifini vermekte bir sakınca görmüyorum.
Yukarıda bahsetmiş olduğum restorandan bir başka
yayında daha detaylı bahsedeceğim, bence herkesin en az bir kere gidip lezzetini
keşfetmesi gereken bir yer…
Tarifimize gelince, her zamanki gibi önce
malzemelerle başlıyorum;
Malzemeler:
750
gr asma yaprağı
7
orta boy kuru soğan3 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
¾ bardak vişne suyu
1 bardak su
½ bardak zeytinyağı
1 yemek kaşığı Nar ekşisi
1 çorba kaşığı tarçın
3 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı yenibahar
3 çay kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı kuru nane
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı kuş üzümü
¼ demet taze nane
¼ demet dereotu
¼ demet maydanoz
½ kg çekirdekleri çıkarılmış vişne
Yapılışı
Öncelikle
yapraklarınızı haşlayıp süsmeniz gerekiyor.
Minik
küpler halinde doğramış olduğumuz soğanları tuz ile birlikte biraz sıvı yağda
kavuracağız. Soğanlar yumuşadıktan sonra dolmalık fıstıkları da ekleyip bir
müddet daha kavuracağız.
Demlenmiş pirincimize diğer bütün malzemeyi (tarçın, yenibahar, karabiber, kuru nane, yeşil nane, dereotu, maydanoz, şeker, kuş üzümü, nar ekşisi) ekleyip karıştıracağız. Karışımı hazırladıktan sonra, tadına mutlaka bakın ve eksik olduğunu düşündüğünüz baharattan biraz daha ekleyin. Tarçının bol kullanılması lezzeti arttırıyor, tarçın tadını hissetmenizi öneririm.
En
son olarak harcımıza ½ bardak zeytinyağı ekleyeceğiz. Harcımız artık
yapraklarını bekliyor J
Önceden haşlayıp, süzmüş olduğumuz yaprakları sararken her bir yaprağa bir adet vişne ekleyeceğiz. Mevsim nedeni ile donmuş vişne kullandım ben.
Sardığımız
yaprakları tencereye resimde gördüğünüz gibi dizmenizi öneririm. Piştikten
sonra çıkarması çok kolay oluyor. Tencereye dizmeden önce, en alta birkaç asma
yaprağı dizmeniz, sarmalarınızın pişerken tencereye yapışmasını önleyecektir.
Sarmaların
üzerine de birkaç asma yaprağı koyacağız. Ayrıca bir de 1 limonu dilimleyip,
sarmalarımızın üzerine koyarsanız, pişerken
lezzetini verecektir.
Geldik
son aşamaya, tencerenize sarmaların kenarından görünecek kadar su ekleyeceğiz
ve kısık ateşte 30 dakika pişireceğiz. Sarmalarınınız üzerine porselen bir
tabak kapatırsanız, dağılmalarını önleyecektir. Pişerken gözlemlemenizde fayda
var, suyu tamamen bitiğinde sarmalarınız da pişmiş olacak.
Servisten
bir gün önce pişirirseniz, tüm zeytinyağlılarda olduğu gibi tadı daha çok
yerine gelecektir. Servis için tabağınıza birkaç vişne ile süsleme
yapabilirsiniz.
Tomorrow, my
mother will have guests coming over. While thinking what to serve for her
guests, I took opportunity to add a very nice recipe to Beg’s Kitchen by
deciding to cook Stuffed Vine Leaves with Sour Cherry. I cooked this one
previously, and I know how delicious it is, so there is no risk. Although it
takes quite some time to cook it, the outcome is worth this effort, I don’t
regret J
This recipe is coming
from Ottoman Palace Cuisine. I found it from a very nice restaurant specialized
on the Ottoman Palace Cuisine. With a combination of their and my mother’s
recipe I can write the exact recipe that I cooked without hesitation.
I will mention
about this special restaurant in one of my upcoming publication. It is a restaurant
that everyone needs to discover and experience its taste at least once in a
life time.
As per our
recipe; I am starting first with ingredients;
Ingredients;
7 medium size onions
3 glass of rice
3 table spoon of pine nuts
¾ glass of sour cherry juice
1 table spoon of pomegranate sauce
½ glass of olive oil
1 glass of water
1 table spoon of cinnamon
1 table spoon of black pepper
3 tea spoon of allspice
3 tea spoon of sugar
2 table spoon of dried mint
2 table spoon of raisons
2 dessert spoon of salt
Fresh mint
Fresh dill
Fresh parsley
½ kg of sour cherry without seeds
First we boil
and strain vine leaves.
We will first
cut the onion in small cubes and put some oil and salt on the heat. Then we
will add pine nuts.
When the onions
become soft enough we will add 3 glasses of rice. Cook it for 10 more minutes without adding
any liquid. Then we add sour cherry juice and water. We leave it for 5-10
minutes and take away the casserole from the heat. You need to wait 10 more
minutes before adding other ingredients.
Now we will add
all other ingredients to the rice and mix it.
After mixing all
ingredients, you need to taste and add any spice which is missing. You should
feel the taste of cinnamon when you taste. The final ingredient will be olive
oil. Now our mixture is waiting the vine leaves J
Pay attention to
the size of rolls, they need to me more or less at the same size. This is
really important for your service.
I suggest you to put your vine leaves as seen on the photo. This helps them to cook pretty well. At the bottoms of your casserole first put some vine leaves, and place your rolls on it. This will avoid your rice stuffed vine leaves to stick to casserole.
Again we will
put some more vine leaves after we rolled all of them. And also it is better to
slice 1 lemon and place it on the top. The taste will be better.
The last
addition is the water. You put water till you see it at the side. In order your
vines leaves remain as they are place porcelain plate upside down and cook for
30 minutes. It is always better when you observe during the cooking process.
When there is no water left, they will be ready take away from the heat.
It will be more
delicious if you cook it one day prior to service time. You can put some sour
cherry on your service plate. You should serve it cold.
Blogun hoşuma gitti benimkine de beklerim :) http://www.thefashioncranky.blogspot.com
YanıtlaSilmerhaba, sizden çok önemli bir ricam olacak. 0533 931 57 60 dan bana ulaşabilirmisiniz. Çok acil bir tarif için rahatsız ediyorum. Ve çok önemli
YanıtlaSilYardimci olmayi cok isterim, burdan da sorabilirsiniz...
Sil