Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Nisan 2012 Salı

Kavun Dolması (Stuffed Melon)


Bu hafta yeni bir tarif yapamadığım için sizinle özel bir lezzeti paylaşmak istiyorum.Baslığı okur okumaz birçoğunuzun yüzünü buruşturduğunu görür gibiyim. Ama lezzetini keşfettikten sonra bu ifade "bu nasıl bir şey”e dönüşüyor. Cevabi yormadan vermeliyim: "nefis, leziz, enfes bir şey"

Bu tarifi İstanbul’un bence en özgün restoranlarından biri olan Asitane'den aldım. Bundan seneler önce hakkında duyduklarımdan sonra mönüde gözüme tabi ki ilk "kavun dolması" çarptı ve siparişimi verdim. Görseli, tadı, her şeyiyle süperdi.

Restoran sahibi beni kırmayıp, detaylı tarifini verdi, ben de ilk fırsatta denedim. Ama itiraf ediyorum, kavun mevsiminin en sonu olduğu için doğru kavunu bulamadım, ama yine de çok lezzetli olmuştu.

Bundan 3 sene kadar önceydi bu tarifi yapmam. Henüz o zamanlar blog yazma planım olmadığı için çok fazla resim çekmemiştim, ama güzelliğini gösterecek bir örneğim var, yanına bir de restoran’dan aldığım kavun dolması resmini koyarsam yeterli olur diye düşünüyorum.

Yine maalesef tarifin tamamını paylaşmayacağım. Profesyonellere saygı ilkesi :)

Gecen hafta tarifini yayınlamış olduğum vişneli yaprak sarmayı da burada denemenizi öneririm.

Ancak denemek isteyenler için aşağıda restoranın linkini verebilirim. http://www.asitanerestaurant.com/

Ufak bir iki bilgi vermem gerekiyor gibi hissettim. Bahsetmiş olduğum gibi bu restoran Osmanlı Saray mutfağından tarifler sunuyor. Mönüde çoğu yemeğin yanında tarihler göreceksiniz. Bu tarihler o yemeğin hangi dönemden günümüze geldiğini gösteriyor. Aslında bu tarifleri bulmak o kadar da kolay değil çünkü o dönemde saray asçıları tariflerini bir sır gibi saklıyorlarmış. Yazılı bir tarif bulmak çok zor, asçılığı o dönem için babadan oğla gecen bir zanaat gibi düşünebilirsiniz. Peki, bu tarifler nasıl ortaya çıkıyor? Topkapı ve Edirne sarayı arşivlerinde yapılan araştırmalarla alış veriş listelerine ulaşılıp yoğun kullanılan malzemeler yardımıyla :) Çok ciddi bir emek olduğunu anlatmanın daha etkili bir yolu yok sanırım. Ve sonunda yaz ve kış olmak üzere değişen koskoca bir mönü ortaya çıkıyor. İki ayrı mönü olmasının nedenini mevsimlik ürünler kullanıyor olmaları.  Benden bu kadar, daha fazlasını gittiğinizde, her bir tabak servis edilirken kendilerinden öğrenirsiniz J

Bunlar benim Kavun Dolmalarım
These are my Stuffed Melons







Bu da Asitane'den
This one is from Asitane
Since I have been working last weekend, I couldn’t cook a new recipe, that’s why I want to share with a very special taste. I know that most of you would make a face when you first read the title. But after you taste it, the look on your face becomes “how it can happen?”


I will answer without taking your time: “delicious, delightful, and yummy”


I got this recipe from one of the most original restaurants of Istanbul “Asitane”. It was years ago when I tasted this dish after hearing so many good comments on it. When I was there, I looked at the menu and Stuffed Melon hit me and I immediately ordered.


Everything was perfect, the taste, and the presentation. The owner of the restaurant with all his kindness gave me the recipe and I cooked it as soon as I could.


I admit that it was the end of melon season and I couldn’t find the right melon type however it was still very good J


It was 3 years ago when I first cooked this recipe. Unfortunately I don’t have that many photos because at that time I didn’t have any intention of writing a blog, but still have one sample of what I cooked. And also if I add one more photo provided from Asitane Restaurant, this would be more than enough to show you its beauty.


And again, I am really sorry that I will not be able to share the recipe since the recipe and the idea are taken from a Professional. Principle of respect to professionals J


Just a quick reminder the idea of cooking Rice Stuffed Vine Leaves was coming from this restaurant as well.


What I can do is to provide the web site of the restaurant for the ones who would like to try Stuffed Melon.  http://www.asitanerestaurant.com/English/index.php


I felt like I should give some more information about this restaurant. As I mentioned before Asitane Restaurant is specialized on Ottoman Palace Cuisine (in my previous entry). Most of the dishes on the menu have dates next to them. These dates are showing from which period of the Empire, the recipes are coming. Actually it is not that easy to find all those recipes. During Ottoman times, the chefs of the Palace were not writing down their recipes, they were all kept in mind as a secret. Being Palace Chef was like an art passing from father to son. If so, how it happens that the recipes are still alive? It is the result of a very deep research made on the archives of Topkapi and Edirne Palace; they took the advantage of shopping lists for kitchen.


I think this is the most impressive way of showing how much effort they put to create that menu. After all those researches, we can now enjoy 2 different menus, one for summer, and the other for winter. There is no need to say that they use only seasonal products to explain the existence of two different menus.


It is all from me now, you can learn more from your waiter about each dish when you are being served at the restaurant.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder