Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

15 Nisan 2012 Pazar

Tuzlu Paskalya Çöreği (Salty Easter Bread)


Geçen Pazar ve bu Pazar’ın dünyanın bir çok yerinde Paskalya Bayramı olarak kutlanması nedeni ile Paskalya Çöreği yapmaya karar verdim. Ama bu paskalya çöreği pastanelerde bulabileceğiniz tatlı paskalya çöreği olmayacak. Daha çok Anadolu Hıristiyanlarının yaptığı bir çörek olan Tuzlu Paskalya Çöreği yaptım. Aynı zamanda bu çörek Diyarbakır yöresinde de Diyabakır çöreği olarak biliniyor. Tatları çok benziyor, yalnızca şekilleri biraz değişik. Ben ise çöreklerimi kendimce şekillendirdim.

Tarifi arkadaşım Melissa’nın annesinden aldım. Son iki senedir kendisinin Paskalya döneminde yaptığı o güzel Tuzlu Paskalya Çöreği’nin lezzetine varınca ben de blog’uma eklemek istedim.



Yaptığım çörekten kendisine de götürüp, ustasından yorumunu bekleyeceğim, o yüzden kendi yaptığım çöreğin lezzeti konusunda ben şimdilik hiçbir şey söylemiyorum J

 Malzemelerle başlayalım isterseniz;




Malzemeler:

1 kg un (ben biraz daha azını kullandım)
250 gr süt (ılık)
50 yaş maya
250 ml margarin
1 bardak sıvı yağ
5 yumurta
2 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı çörekotu
2 yemek kaşığı anason
2 yemek kaşığı rezene
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1,5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker





 Hazırlanışı:

Öncelikle anason ve rezeneyi değirmenden geçirin. Ben değirmek yerine soğan doğrama aletini kullandım, gayet faydalı oldu.



Sütünüzü ısıtın ve yaş mayayı ılık sütün içinde iyice eritin. Diğer yandan margarini tavada yakmadan eritin. Sütünüzü ve eriyen yağınızı ılınması için bırakın.













Daha sonra 1 kilo unu (biraz eksiğini, gerekirse sonra da ilave edebilirsiniz) bir hamur leğenine koyun. Unun ortasını bir havuz gibi açın.













Bu havuza yumurtalarınızı kırın, elinizle yumurtaları homojen hale getirdikten sonra tüm baharatlarınızı ekleyin ve hafifçe karıştırın. Sonrasında ılınmış olan süt-maya karışımını ve margarin en son da sıvı yağı ekleyin. Unutmayın sıvı malzemelerini ve baharatlarınız hala un havuzunun içinde henüz unu karıştırmadık.









Tüm sıvı malzemeler ve baharatlar iyice karıştıktan sonra yavaş yavaş hamurunuzu kenarlardan un alarak oluşturmaya başlayacaksınız. Hamur toparlanmaya başladığında, un yardımıyla elinize yapışan hamurdan kurtulun, bu hamurunuzun kıvamını daha rahat anlamanızı sağlayacak. Hamur tamamen elinize yapışmayacak hale geldiğinde, artık ununuzu kıvamına göre ekleyeceksiniz. Bu kıvam kulak memesinde biraz daha sert olacak.












Kıvam konusunda isteğinize ulaştığınızda, hamuru leğeninize güzelce yayın. Mayalı hamur olması nedeni ile bir süre beklemeniz gerekecek. İdeal olanı hamuru akşamdan yoğurup, çörekleri sabah şekillendirmek ve pişirmektir. Hamurunuzun kabarması için birkaç kat sarın, ısısını koruması daha çok kabarmasına yardımcı olacaktır.










Şekil verme ve Pişirme: Mandalina büyüklüğünde hamurları alın. Bir merdane yardımı ile çok inceltmeden açın, çok ince bir tabaka silikon fırça yardımı ile yağ sürün. Sonrasında açmış olduğunuz hamuru rulo yapın ve kol böreği gibi sarın. Sardıktan sonra çok hafif tekrar açın.

































Hazırlamış olduğunuz çöreklerinizi fırın tepsinize dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün (yurmurta sarısına çok az yoğurt eklerseniz daha parlak olur) Biraz daha çörek otu serpebilirsiniz hazırlamış olduğunuz çöreklerin üzerine.















200 derece fırında 30 dakika kadar pişirdiğinizde çörekleriniz hazır olacak.



Kutlayan herkese Mutlu Paskalyalar dilerim.



Pari Zadikler…. Joyeuses  Pacques… Happy Easter….

















Last Sunday and this Sunday has been celebrating as Easter in different parts of the world. That’s why I decided to bake Easter Yeast Bread. But this recipe is not the recipe of  generally known "Sweet Easter Yeast Bread”. I am baking the salty one which is usually cooked by the Anatolian Christians. And also it is known as Diyarbakir Bread in southeastern part of Turkey. Taste wise they are similar but their forms are different.

I got this recipe from tmy friend, Melissa's mother. Last 2 years I have tasted those lovely Salty Easter Yeast Breads cooked by her and then I decided to add to my blog.

I will not comment on the taste of my breads. I will send some bread to the real chef (Melissa’s Mother) and then I will be waiting her comments J
 

Let’s start with ingredients;

Ingredients:

1kg of flour
250 ml of milk
50 gr fresh yeast
250 gr butter
1 glass of vegetable oil
5 eggs
2 table spoon of mahlep
1 table spoon of nigella seeds
2 table spoon of anise
2 table spoon of fennel
1 dessert spoon of cinnamon
1 dessert spoon of allspice
1,5 table spoon of salt
1 dessert spoon of sugar


Preparation:

First you need to ground anise and fennel.

Warm the milk and melt the fresh yeast in it. On another pan you need to melt the butter. Then leave them both to cool a little bit.

Now you put your flour in a large dough making cup. Make a hole as seen on the photo and then put your eggs in the middle. Mix the egg and add all your spices, them milk, butter and vegetable oil.


After having mixed all your liquids and spices, you start adding flour to your mixture until it gets the consistency.

You need to get rid of the sticky dough from your hand with the help of flour, so that you can understand better the consistency of your dough.

Meaning the consistency, I mean a little bit rigid then your earlobe.










When you feel that you need to disperse your dough in your cup. Ideally it is recommended to make the dough one night before you bake them. It will help your dough to ferment better. You need to wrap your dough in table cloth or blanket to keep it warm during fermenting.

Forming & Baking : Make pieces like mandarin. Roll our each piece and put some butter by a silicone brush. Roll your dough and make a spiral form. Then roll out again. (do not make them thinner than necessary).













Put some  yellow egg on top before you bake them. You can add a little bit of yoghurt to yellow eggs that makes your brad shiny on the top. You can also add some nigella seeds on top of it.

You will cook it in the oven for 30 minutes  at 200 Degrees (C).


Now your Easter Bread is ready…
 

Happy Easter to all who celebrates… Joyeuses Pacques…


1 yorum: