Geçen Pazar
ve bu Pazar’ın dünyanın bir çok yerinde Paskalya Bayramı olarak kutlanması
nedeni ile Paskalya Çöreği yapmaya karar verdim. Ama bu paskalya çöreği
pastanelerde bulabileceğiniz tatlı paskalya çöreği olmayacak. Daha çok Anadolu
Hıristiyanlarının yaptığı bir çörek olan Tuzlu Paskalya Çöreği yaptım. Aynı
zamanda bu çörek Diyarbakır yöresinde de Diyabakır çöreği olarak biliniyor. Tatları
çok benziyor, yalnızca şekilleri biraz değişik. Ben ise çöreklerimi kendimce
şekillendirdim.
Tarifi
arkadaşım Melissa’nın annesinden aldım. Son iki senedir kendisinin Paskalya
döneminde yaptığı o güzel Tuzlu Paskalya Çöreği’nin lezzetine varınca ben de blog’uma
eklemek istedim.
Yaptığım
çörekten kendisine de götürüp, ustasından yorumunu bekleyeceğim, o yüzden kendi
yaptığım çöreğin lezzeti konusunda ben şimdilik hiçbir şey söylemiyorum J
1 kg un (ben
biraz daha azını kullandım)
250 gr süt
(ılık)50 yaş maya
250 ml margarin
1 bardak sıvı yağ
5 yumurta
2 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı çörekotu
2 yemek kaşığı anason
2 yemek kaşığı rezene
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1,5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Öncelikle
anason ve rezeneyi değirmenden geçirin. Ben değirmek yerine soğan doğrama
aletini kullandım, gayet faydalı oldu.
Sütünüzü
ısıtın ve yaş mayayı ılık sütün içinde iyice eritin. Diğer yandan margarini
tavada yakmadan eritin. Sütünüzü ve eriyen yağınızı ılınması için bırakın.
Daha sonra 1
kilo unu (biraz eksiğini, gerekirse sonra da ilave edebilirsiniz) bir hamur
leğenine koyun. Unun ortasını bir havuz gibi açın.
Bu havuza
yumurtalarınızı kırın, elinizle yumurtaları homojen hale getirdikten sonra tüm
baharatlarınızı ekleyin ve hafifçe karıştırın. Sonrasında ılınmış olan süt-maya
karışımını ve margarin en son da sıvı yağı ekleyin. Unutmayın sıvı
malzemelerini ve baharatlarınız hala un havuzunun içinde henüz unu
karıştırmadık.
Tüm sıvı
malzemeler ve baharatlar iyice karıştıktan sonra yavaş yavaş hamurunuzu
kenarlardan un alarak oluşturmaya başlayacaksınız. Hamur toparlanmaya
başladığında, un yardımıyla elinize yapışan hamurdan kurtulun, bu hamurunuzun
kıvamını daha rahat anlamanızı sağlayacak. Hamur tamamen elinize yapışmayacak
hale geldiğinde, artık ununuzu kıvamına göre ekleyeceksiniz. Bu kıvam kulak
memesinde biraz daha sert olacak.
Kıvam
konusunda isteğinize ulaştığınızda, hamuru leğeninize güzelce yayın. Mayalı
hamur olması nedeni ile bir süre beklemeniz gerekecek. İdeal olanı hamuru akşamdan
yoğurup, çörekleri sabah şekillendirmek ve pişirmektir. Hamurunuzun kabarması
için birkaç kat sarın, ısısını koruması daha çok kabarmasına yardımcı
olacaktır.
Şekil verme ve Pişirme: Mandalina büyüklüğünde hamurları
alın. Bir merdane yardımı ile çok inceltmeden açın, çok ince bir tabaka silikon
fırça yardımı ile yağ sürün. Sonrasında açmış olduğunuz hamuru rulo yapın ve
kol böreği gibi sarın. Sardıktan sonra çok hafif tekrar açın.
Hazırlamış olduğunuz çöreklerinizi fırın tepsinize dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün (yurmurta sarısına çok az yoğurt eklerseniz daha parlak olur) Biraz daha çörek otu serpebilirsiniz hazırlamış olduğunuz çöreklerin üzerine.
200 derece
fırında 30 dakika kadar pişirdiğinizde çörekleriniz hazır olacak.
Kutlayan
herkese Mutlu Paskalyalar dilerim.
Pari
Zadikler…. Joyeuses Pacques… Happy
Easter….
Last Sunday and this Sunday has been celebrating as
Easter in different parts of the world. That’s why I decided to bake Easter Yeast
Bread. But this recipe is not the recipe of generally known "Sweet Easter Yeast
Bread”. I am baking the salty one which is usually cooked by the Anatolian
Christians. And also it is known as Diyarbakir Bread in southeastern part of
Turkey. Taste wise they are similar but their forms are different.
I got this recipe from tmy friend, Melissa's mother. Last 2 years I have tasted those lovely Salty Easter Yeast Breads cooked by
her and then I decided to add to my blog.
I will not comment on the taste of my breads. I will
send some bread to the real chef (Melissa’s Mother) and then I will be waiting her
comments J
Let’s start with ingredients;
Ingredients:
1kg of flour
250 ml of milk50 gr fresh yeast
250 gr butter
1 glass of vegetable oil
5 eggs
2 table spoon of mahlep
1 table spoon of nigella seeds
2 table spoon of anise
2 table spoon of fennel
1 dessert spoon of cinnamon
1 dessert spoon of allspice
1,5 table spoon of salt
1 dessert spoon of sugar
Preparation:
First you need to ground anise and fennel.
Warm the milk and melt the fresh yeast in it. On another
pan you need to melt the butter. Then leave them both to cool a little bit.
Now you put your flour in a large dough making cup.
Make a hole as seen on the photo and then put your eggs in the middle. Mix the
egg and add all your spices, them milk, butter and vegetable oil.
After having mixed all your liquids and spices, you
start adding flour to your mixture until it gets the consistency.
You need to get rid of the sticky dough from your hand
with the help of flour, so that you can understand better the consistency of
your dough.
Meaning the consistency, I mean a little bit rigid
then your earlobe.
When you feel that you need to disperse your dough in
your cup. Ideally it is recommended to make the dough one night before you bake
them. It will help your dough to ferment better. You need to wrap your dough in
table cloth or blanket to keep it warm during fermenting.
Forming &
Baking : Make pieces like mandarin. Roll our each piece and put some butter by
a silicone brush. Roll your dough and make a spiral form. Then roll out again.
(do not make them thinner than necessary).
Put some yellow egg on top before you bake them. You
can add a little bit of yoghurt to yellow eggs that makes your brad shiny on
the top. You can also add some nigella seeds on top of it.
You will cook it in the oven for 30 minutes at 200 Degrees (C).
Now your
Easter Bread is ready…
Happy
Easter to all who celebrates… Joyeuses Pacques…
ustası tarafından gayet başarılı bulundu :)
YanıtlaSil